BST Racing på SVT Sörmland

En välkomnande miljö, trygga personer att be om hjälp av och en hel del pepp – det är vad sörmländska BTS racing hoppas erbjuda kvinnor som vill börja köra enduro.

Ofta ses de på Hålbybanan i Strängnäs och tränar, men de sju fasta medlemmarna är utspridda över flera orter i och utanför Sörmland. De har olika mycket erfarenhet av enduro men en stark gemensam drivkraft: de älskar sin sport och vill få fler kvinnor att upptäcka den.

Tror på fördubbling

Ett av målen i närtid är att ställa upp i den årliga endurotävlingen Gripendygnet i Strängnäs, som i år genomförs den 6–8 augusti. Då får de förstärkning av ett helt gäng nya tjejer som kommer att starta i teamets namn.

– Vi ställer upp med tre lag, och en tjej ska tävla i Dakarklassen. Vi tror att vi kommer att fördubbla antalet tjejer som kör jämfört med tidigare år, säger Sophie West som är en av grundarna i BTS racing.

Vill se samarbeten

Teamets tanke om att locka fler tjejer till sporten förmedlar de bland annat genom sociala medier. Men räcker det med ett enskilt lags entusiasm för att påverka en hel sport?

– Ju fler som försöker göra det lättare för tjejer desto bättre. Ett samarbete mellan olika aktörer som vore det bästa. Det finns tävlingsarrangörer som nu har satt upp mål om att de ska locka fler tjejer, sänker tävlingsavgifter och så, det tycker jag känns jätteroligt, säger Frida Gustafsson, en av lagmedlemmarna.

I det här klippet ser du henne och hennes lagkamrater stänka lera och berätta om jargongen i sporten

Fotocred: Gerry Nordström XBike